Pust med magen – Nato er ikke død

De fleste bekymrer seg med god grunn over sikkerhetsutviklingen i Europa. Men dødserklæringen over Nato er foreløpig forhastet.

Flere aviser har de siste dagene publisert artikler med store overskrifter som har erklært Natos død, og at USA ikke lenger er å betrakte som en alliert av Norge. Angivelig kan USA skifte side slik at USA og Europa kan havne i en militær konflikt med hverandre der Russland og USA står sammen mot Europa.

Trumps uortodokse stil stiller analytikeres dømmekraft på daglige prøver. Da er det viktig at hans forenklinger ikke smitter den politiske analysen.

På tross av den pågående krisen i de transatlantiske forbindelsene, er dødserklæringen over Nato foreløpig forhastet. Formelt er «Traktat for det nordatlantiske området» Natos øverste styringsdokument. I Artikkel 13 i Atlanterhavspakten fremgår det at en part kan tre ut av avtalen tidligst ett år etter å ha gitt varsel om oppsigelse.

USA har ikke levert noen oppsigelse.

Da Trump atter seilte opp som presidentkandidat i USA, fant dessuten det amerikanske Senatet det nødvendig å vedta et forbud, den såkalte seksjon 1250A, mot at presidenten egenhendig kunne trekke USA ut av Nato.

Det hever terskelen for utmeldelse, men umuliggjør det ikke.

Selvsagt kan man diskutere Natos politiske død uavhengig av formalitetene. Til syvende og sist er testen på Natos avskrekkende funksjon om alliansen påvirker motstanderes nyttekalkyler. Det er uråd å vite med sikkerhet. Før man utsteder dødsdommen, er det uansett fornuftig – og høyst nødvendig – å først stille en faglig basert diagnose.

Intet mindre er i spill enn det som i 75 år er blitt betraktet som «bærebjelken» i norsk sikkerhet.

Click here to read the full text in VG.

Related articles

View all articles
No items found.